Gepp Hondentoilet: te goed voor het hondenbeleid?De Gepp hondentoilet bestaat ruim 12 jaar nu! De uitvinder Pieter de Haas bedacht destijds een hondenpoep opvang - en verwerkingsunit welke aangesloten kon worden op het riool. Het product moest aan veel eisen voldoen. Er moest veel hondenpoep in het systeem kunnen (grote opslagcapaciteit) het mocht geen stankoverlast veroorzaken, het moest gebruiksvriendelijk zijn (het deksel moest met de voet bediend kunnen worden) en het moest een positieve en uitnodigende uitstraling hebben. Dan hebben we het nog niet eens over duurzaamheid en hufter proof…..

Ambachtelijk product

Nu, twaalf jaar later, maken meer dan 25 gemeenten gebruik van dit product. En nog steeds wordt de voorziening – met vereende krachten – gemaakt door meerdere familieleden. Een prachtig ambachtelijk en met liefde bereid product waar, en moge dat duidelijk zijn, veel know how in is opgenomen.

Vanaf het begin is er veel contact geweest met de gemeenten die de Gepp’s hebben aangeschaft. En deze zijn allemaal bijzonder positief gestemd.

Angst voor succes?

In de loop van de jaren is het echter ook meermaals voorgekomen dat gemeenten (maar ook wijken, buurten, dorpen en steden) besloten om de Gepp’s niet aan te schaffen. De reden die steevast werd genoemd: als het goed gaat (dus schonere omgeving) dan moeten er meer van die Gepp’s komen. En dat risico durfden de beslissers vervolgens niet aan. En vaak werd er dan gekozen voor andere “goedkopere” poepbakken. Standaard prullenbakjes die wekelijks en in de zomer tweewekelijks geleegd dienen te worden. Zogenaamde zoethoudertjes….. Er worden dan een aantal poepbakken neergezet en dat is “de bevolking” voorlopig wel weer even stil”…..

Duurder? Echt niet!
Bij gemeenten heerst nog te vaak het idee dat de Gepp een duur apparaat is. Terwijl, als de kosten kritisch tegen het licht gehouden worden, blijkt dat de Gepp systemen, vanwege de (veel) lagere onderhouds en legingskosten, zichzelf binnen twee jaar terugverdiend. Een Gepp behoeft maximaal twee keer per paar jaar te worden geleegd. En het legen kan ook nog eens met een kolkenzuiger gebeuren. Andere bakken moeten handmatig worden geleegd. Arbeidsintensief en ook nog eens geen “lekker klusje”. De Gepp hondenpoepvoorziening is dus in feite stukken goedkoper. Zeer sporadisch wordt er een Gepp voorziening ter reparatie aangeboden.

Gebruikerservaringen

Natuurlijk zijn de mensen van Gepp blij met de positieve bevindingen van de gemeenten. Maar wat vind de “eindgebruiker” er nu eigenlijk van? De afgelopen maanden is de gebruikerservaring door hondenbezitters onderzocht. En wat blijkt? Ze maken er graag - en veelvuldig - gebruik van. Verder vinden ze het een mooi en hygiënische apparaat en een meerwaarde voor hun buurt. Dit wordt onderstreept doordat alle respondenten een rapportcijfer gaven hoger dan een 6.

Hondenbezitters beoordelen de Gepp voorziening met een gemiddeld rapportcijfer van een 8,1!

Samengevat

Dus als de gemeenten tevreden zijn, de uiteindelijke kosten beperkt worden, de hufterproofheid is bewezen, de hondenbezitters er veel en graag gebruik van maken én het is bewezen dat de Gepp voorziening een belangrijke bijdrage levert aan een schonere buurt dan mag er best gesteld worden dat de Gepp hondenpoepvoorziening een topproduct is waar elke gemeente, die een schonere omgeving nastreeft, voor zou moeten gaan!